Systermaskin till SE-ERL åter i luften


En systermaskin till Transairs DC 7B SE-ERL är åter i luften sedan den varit avställd i över 35 år på flygplatsen i Minneapolis/St Paul, USA.

Flygplanen byggdes samtidigt och denna maskin hade c/n 45345 och nylevererades till Eastern Airlines 23/1 1958, medan Transairs maskin hade c/n 45346 och nylevererades 4 dagar senare, även den till Eastern.

Flygplanet på bilderna har efter Eastern-tiden flugit för resebyrån Nomads (vilket långt senare även vår Boeing SE-DDD gjorde) och har dessutom även flugit för 20th Century Air Travel som köpte maskinen 1972.

3 år senare var det slutflugit och flygplanet ställdes av i Minneapolis, men ett antal entusiaster lyckades flyga ner maskinen till en flygplats som heter Opa Locka, som ligger mellan Miami och Fort Lauderdale.

Vid ett besök i juli 2010 tillsammans med tvillingpojkar (mina barnbarn) på 11 år hade vi möjlighet att vara ombord och begrunda det fina arbetet man gjort. Hela flygplanet är nyrenoverat och i princip i nyskick; det blänker om hela maskinen.

Nedanstående bilder hoppas jag skall ge en bild av det fina arbetet som lagts ner för att få den i flygfärdigt skick. (Bilder kommer inom kort!)

Underst på sidan finns en video med planets första flygning efter restaureringen.Tidigt på morgonen, dagen efter vårt besök, startade man på den första flygningen efter renoveringen. Allt gick perfekt vilket inte minst videosekvensen från YouTube nedan visar.

Denna video, också från YouTube, visar den första passagerarflygningen med denna DC7B sedan avställningen.